Ruth Johansson.
Ruth Johansson får inte komma till Ekekullens äldreboende Foto: Mikael Falk/SR
#ÄLDREUPPRORET

91-åriga Ruth: Jag kan inte göra mycket mer

2:16 min

Ruth Johansson, 91, har fått beskedet. Hon erbjuds ingen plats på Ekekullens äldreboende. Detta trots att det har funnits lediga rum.

– Jag förstår inte riktigt hur de tänker, säger en besviken Ruth Johansson.

Ruth hade, som vi tidigare berättat om den här veckan, ett tufft år 2015 med flera sjukhusvistelser där hon bland annat har brutit armen och haft en krossad axel. Strax innan jul kom hon hem från sin sista vistelse på sjukhuset. Då hade hon en önskan: att få ett rum på Ekekullens Äldreboende.

Får inte plats på äldreboende
Under den tiden hon har velat in på boendet har det funnits lediga rum. Men nu står det alltså klart att Ruth inte kommer att få en plats. Hon kommer istället att erbjudas mer hemtjänst.

– Jag trodde att jag skulle få en plats. Det är bara att acceptera att när man är så gammal som jag och tydligen är rätt så frisk, då får man ingen plats. Jag är inte tillräckligt sjuk helt enkelt. Jag förstår inte riktigt hur de arbetar med det här.

Vill inte bo kvar hemma
Ruth menar att en lösning med mer hemtjänsten inte kommer att gagna henne.

– Det vill jag inte ha. Det blir en för mycket spring med olika människor, och de kanske inte hinner med att ge all hjälp.

Kommer du fortsätta att kämpa för att få en plats?

Jag kan inte göra så mycket mer än att säga att jag vill komma dit.

Områdeschefen svarar
P4 Sjuhärad har varit i kontakt med Ingalill Lindberg. Områdeschef Vård- och omsorgsboende och ärendehandläggning stadsdel väster.

Hon skriver så här i ett mejl:

"Som Du säkert förstår kan jag inte kommentera ett enskilt ärende.

Rent allmänt är förväntningar/förhoppningar på kommunens möjlighet till hjälp högre än realiteter/de verkliga förutsättningarna. Och att förväntningar finns kvar från en tidigare mer resursstark äldreomsorg. Under de senaste åren har ett  förhållningssätt där individens möjlighet att välja utformning mer byts ut mot att de resurser som finns i allt större utsträckning styrs mot de med det allra största vårdbehovet.

Som konkreta  exempel på det är att sk förenklad handläggning försvunnit (där den äldre själv kunde välja insatser upp mot 8 timmar per månad),  liksom möjligheten för personer över 90 år med oro som underlag att få ett beslut om äldreboende-plats.

Våra handläggare följer givetvis kontakten med dem de gäller och försöker hitta fram i vad som är möjligt."


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista