Recept på pestoöverbakad lax med smakrik couscous
Foto: Niclas Odengård/SR
RADIOKOCKEN

Recept: Pestobakad lax med smakrik couscous

Våren väntar runt hörnet, och som en påminnelse tipsar radiokock Ann Hansson om en fiskrätt: pestoöverbakad lax med fyllig couscous.

4 port

Laxen:

  • 4 bitar laxfilé
  • Salt & peppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 5 msk pesto
  • 3 dl grädde

  1. Sätt ugnen på 175 °.
  2. Lägg laxen i en smord ugnsfast form och salta och peppra.
  3. Blanda peston med crème fraichen och fördela över laxbitarna.
  4. Slå grädden runt om laxen.
  5. Tillaga i ugnen ca 20 minuter. Innertemperaturen ska ligga på 50-55°

Couscous:

  • 4 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 150 gr fetaost
  • 2 msk hackad basilika

  1. Häll couscousen i en skål.
  2. Koka upp vattnet, slå det över couscousen och rör om.
  3. Låt stå någon minut och rör om igen för att förhindra att det blir några klumpar.
  4. Låt couscousen stå i ca 5 minuter och hacka under tiden tomat, fetost och basilika. Blanda ner det hackade i couscousen.

Receptbanken: här finns mängder med smarriga recept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".