Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.
Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.

Rättegång mot patient speglar kaotiskt läge på BUP

0:41 min

I veckan dömdes en 16-årig flicka, som varit tvångsintagen på BUP, till ungdomsvård för att vid flera tillfällen ha sparkat, slagit och även använt vassa tillhyggen mot vårdpersonal och väktare.

I förra veckan uppmärksammade vi facken Kommunal och Vårdförbundets larm om situationen för personalen på Barn och ungdomsspsyk, BUP i Borås.

Enligt facken är arbetssituationen mycket pressad, med stor vårdtyngd och otillräckliga förutsättningar för personalen att hantera utåtagerande patienter - något som leder till dagliga hot- och våldssituationer.

Våld ledde till rättegång
I veckan speglades problemen på BUP, via en rättegång i Borås tingsrätt. En 16-årig flicka, som var tvångsintagen på BUP under förra året, stod åtalad för att ha slagit, sparkat och även spottat på vårdpersonal. Det inträffade när flickan skulle flyttas från en avdelning till en annan.

I rätten berättade flickan i att hon mått dåligt och agerat kraftfullt och med våld när någon tog tag i henne.

Åklagaren Katarina Sergi säger att det inte är så ovanligt att patienter åtalas men att det är en svår balansgång.

– Har en person begått ett brott, är huvudregeln att man ska åtalas för det. Sedan finns det undantagsregler som tar sikte på personer som är allvarligt psykiskt sjuka, men det är i väldigt speciella fall, att jag inte valde att göra det i det här fallet är att det är så allvarlig typ av våld, säger Katarina Sergi.

Patient tog sig ut
Flickan stod också åtalad för att ha utsatt en väktare för våld av flickan, väktaren fick flera hugg i huvudet med en toalettpappershållare som flickan lyckats få loss, och det blev också ett vittnesmål om vilka kaotiska situationer som kan uppstå på BUP.

I det fallet hade den tvångsintagna flickan lyckats ta sig ut från sjukhuset genom en dörr som ska vara låst men som ändå inte var det. Vid det här tillfället var det inte heller någon i vårdpersonalen på plats som visste hur man skulle tillkalla förstärkning, berättade väktaren i rätten som själv mått mycket dåligt efter händelsen.

Ewa Hedström, verksamhetschef för BUP, säger att det här fallet var extremt och att det inte hör till vanligheterna att det blir så allvarligt.

– Tack och lov är sådana här extrema händelser ovanliga, vi har själva utrett hur detta kunde ske och har diskuterat det mycket, det berodde på en rad olika aspekter som miljön, att hon kunde få loss ett föremål, vår säkerhetsavdelning har tittat på det, säger Ewa Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista