BUP i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
BUP i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad

Miljonnota för väktare på BUP

1:39 min

BUP i Borås klarar inte av att hantera utåtagerande patienter. För att skydda både personal och patienter kallas vaktbolag in. Det senaste året har BUP:s kostnader för vaktbolag ökat från 100 000 till 2 miljoner kronor.

– Vi har varit tvungna att ha det, för att skydda personalen och även patienterna. Om en patient är väldigt utagerande och sparkar och slår så går väktarna emellan för att hindra patienten att slå personalen, säger Ewa Hedström, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsyk i Borås.

I förra veckan slog facken Kommunal och Vårdförbundet larm om situationen på BUP i Borås. Enligt facken har personalen inte förutsättningar att hantera utåtagerande patienter, och det är dagliga hot- och våldssituationer på avdelningen.

Stor förändring förra året
Ledningens svar har blivit att ta större hjälp av det vaktbolag som är knutet till sjukhuset. 2014 behövde man kalla in väktare vid enstaka tillfällen men under 2015 märktes en stor förändring. Enligt verksamhetschefen Ewa Hedström beror det på att patienterna beter sig annorlunda.

– Det har eskalerat de senaste åren egentligen, men under 2015 har vi haft väldigt mycket hot och våld, patientgruppen har ändrats, med en annan symptombild, mer utagerande, både verbalt och fysiskt. Man agerar ut sitt dåliga mående på det här sättet, säger Ewa Hedström.

Vad förändringen i patienternas beteende beror på kan Ewa Hedström dock inte svara på. Men hon tillbakavisar att problemen med hot och våld skulle ha att göra med underbemanning. Facken har tidigare fört fram att många har varit sjukskrivna och att vikarier inte har haft samma kompetens.

Kraftigt ökade kostnader för väktare
Under 2015 har BUP haft en eller två väktare i nära anslutning till avdelningen, delar eller hela dygnet. BUP:s kostnader för väktarna har ökat från 100 000 kronor 2014 till 2 miljoner kronor förra året.

Hur ser du på den här utvecklingen?

– Jag skulle naturligtvis önska att vi inte behövde ha det på det här viset, att personalen skulle kunna få ägna sig åt att vårda patienter än att vi ska ha den här typen av våld inne på avdelningen, säger Ewa Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista