Ingalill Lindberg chef för vård- och omsorgsboende och ärendehandläggning i stadsdelsförvaltningen väster i Borås
Ingalill Lindberg chef för vård- och omsorgsboende och ärendehandläggning i stadsdelsförvaltningen väster i Borås Foto: Sara Lundin/SR
#ÄLDREUPPRORET

Chefen: Skulle aldrig ljuga om vårdplatser

1:40 min

Chefen för äldreboenden i västra Borås har aldrig hört talas om att kommunen ljuger för de anhöriga när de säger att boenden är fulla när det i själva verket finns lediga rum.

– Det är ny information för mig, jag får fråga verksamheten om de vet vart det kommer ifrån för jag skulle aldrig ljuga om det, säger Ingalill Lindberg, chef för vård- och omsorgsboende och ärendehandläggning i stadsdelsförvaltning väster i Borås.

Det finns 935 platser på äldreboende i Borås, just nu är 54 rum lediga. Det betyder att ungefär vart tjugonde rum står tomt. Enligt Ingalill Lindberg finns det framförallt två anledningar till det.

– En del är att gamla inte vill flytta in. Vi har frågat de som har hundra timmar hemtjänst ifall de vill flytta in på ett boende och det var inte många som ville det. Sedan finns det personer med mindre omvårdnadsbehov som inte får boende men det är ju en behovsbedömning, säger hon.

– Vi på väster är något mer återhållsamma i att bevilja.

Varför då?

– Ekonomi, vi ska ju använda de pengar som vi har för äldreomsorgen till de som behöver det mest, säger Ingalill Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista