Christian Ruhdensjö, butikschef på Ica City i Fristad, är positiv till ett samarbete.
Christian Ruhdensjö, butikschef på Ica City i Fristad, är positiv till ett samarbete. Foto: Andreas Granath
BORÅS

De vill ge matsvinnet till behövande i Borås

1:21 min

En normalstor matbutik slänger varje vecka nära ett ton mat. Nu hoppas hjälporganisationerna i Borås i stället kunna få ge svinnet till behövande.

Inspirationen kommer från Frankrike, som den femte februari beslutade om en ny lag som förbjuder mataffärer att slänga mat som inte passerat bäst före-datumet. I stället måste de teckna avtal med hjälporganisationer och donera maten till dem.

Lättare att hjälpa med samarbete
I Sverige är matsvinnet fortfarande stort. En normalstor matbutik kan slänga uppemot ett ton mat i veckan, och hjälporganisationerna i Borås kastar nu lystna blickar mot den nya franska modellen.

– Det skulle vara lättare för oss att hjälpa människor i akut nöd. Det är också bra att arbeta lokalt och hämta maten från en mataffär i närheten, säger Frälsningsarméns kårledare i Borås, Cristel Lindgren.

Mat som är ok slängs
Svinnet är sannolikt stort även hos din lokala handlare. I en normalstor matvarubutik slängs stora mängder mat varje vecka enligt butikschefen på Ica City i Fristad, Christian Ruhdensjö.

– Det handlar om betydande belopp och i volym så är det knappt ett ton i veckan. Frukt och grönt, kött och chark står för de största volymerna, säger han.

Det är alltså mat som inte är otjänlig, utan egentligen kunde ha ätits?

– Ja, så är det.

För att få bukt med svinnet jobbar butikerna med att hålla temperaturerna, marknadsföra utgående produkter mer och laga färdigrätter av produkter som snart kommer att gå ut. Men Christian Ruhdensjö tror att det finns förutsättningar för en Boråsvariant av det franska upplägget.

– Absolut. Det vore jättebra om grejerna kunde ätas upp i stället för att slängas. Det skulle kännas bra både i hjärtat och i plånboken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista