Arkivfoto: Banarbete på Viskadalsbanan. Foto: Maja Jeorosimic.
Arkivfoto: Banarbete på Viskadalsbanan. Foto: Maja Jeorosimic.
TRAFIK

Järnvägar i Sjuhärad får sämre underhåll

Viskadalsbanan och Kust-till-kustbanan hör till de järnvägslinjer där underhållet kommer att bantas kraftigt, enligt Trafikverkets planer.

Om två år kan nedskärningarna på Viskadalsbanan och Kust till kustbanan vara ett faktum om inte den lobbyverksamhet som pågår just nu lyckas. Det är sammanlagt 42 järnvägssträckor i en lång rad kommuner som berörs, inte bara Borås, men Trafikverkets argument för nedskärningarna, att det främst är godstrafiken som drabbas, köper inte Ulf Olsson.

– De kallas lågtrafikjärnväger men man ska veta att det är jättemånga pendlare som använder dem. Det här är viktigt för hela Sverige, som jag ser det, och vi är många som jobbar emot nedskärningarna.

Mycket av diskussionerna handlar i dessa dagar om Götalandsbanan och snabbspåren till Stockholm. Det finns de som befarar att mindre järnvägar kommer att avvecklas.

– Det får absolut inte ske! säger Ulf Olsson.

Kan det bli fråga om att Borås lägger pengar till underhållet?

– Det utgår jag ifrån att det inte finns planer på, säger Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista