Richard Baldwin, lärare på Högskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås
Richard Baldwin, lärare på Högskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås
BREXIT

Bekymmersamt läge för Storbritannien

1:31 min

Trots nöjda miner i EU och besked om folkomröstning är engelske läraren i Borås Richard Baldwin orolig för sitt hemlands framtid.

Brexit har blivit benämningen på den brittiska folkviljan att lämna det europeiska samarbetet. Fredagens toppmöte i Bryssel förväntas ha ljutit olja på vågorna och regeringscheferna runtom i Europa pustar ut, enligt rapporterna.

Men högskoleläraren Richard Baldwin, boråsare sen 25 år, följer utvecklingen i sitt hemland på håll, och det är en utveckling han inte gillar.

– England har blivit mycket hårdare på senare år, säger han.

– Allt är så konservativt och man pratar bara om hur det var förr och längtar tillbaka.

Richard Baldwin menar att britterna har mycket att lära av övriga Europa.

– Storbritannien är rikt, men klyftorna är skandalösa. Där tror jag EU kan påverka i rätt riktning, säger han.

Hur det blir med det brittiska medlemskapet ska nu avgöras i en folkomröstning den 23 juni. Blir det nej till EU säger Richard Baldwin upp sitt brittiska medborgarskap, säger han, men han hoppas slippa.

– Jag tror nog ändå att propagandan för att vara kvar kommer att bli massiv, ungefär som när Skottland skulle bryta sig loss, så vi blir nog kvar i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista