Foto: Emil Langvad/TT
Foto: Emil Langvad/TT
HERRLJUNGA

Skyltarna var ogiltiga - får tillbaka böter

Ogiltiga hastighetsskyltar i Hudene tvingar Trafikverket att återbetala fortkörningsböter. Gerhard Franklin åkte fast men får nu tillbaka 2 800 kronor.

Oklart är hur många som drabbats, men åtminstone en får nu bötespengar tillbaka. Skyltarna som begränsar hastigheten till 30 står utanför skolan i Hudene,  det var där Gerhard Franklin kom åkande för ett år sen.

– Frugan ropade till att vi mötte grannfrun, så jag tappade koncentrationen och såg inte att vi passerade 30-skyltarna, berättar Gerhard.

– Då stod det en kvinnlig polis och vinkade in mig, och det visade sig att jag hade kört i 47 kilometer i timmen där det var 30.

2 800 kronor kostade kalaset, något Gerhard betalade utan prut.

– Jag hade ju gjort fel, och frugan tyckte också att det var rätt åt mig att jag fick böta.

Men en tid senare fick han av en vän tipset att 30-skyltarna skulle vara ditsatta av kommunen och inte av Trafikverket - och därmed ogiltiga. Så han överklagade till Tingsrätten i Alingsås.

– Nu har jag fått besked från åklagare i Borås som kollat att det stämmer enligt olika lagrum att skyltarna inte gäller.

Så du är nöjd och glad att få pengarna tillbaka?

– Det är lite kluvet, för jag har ju gjort fel. Samtidigt ska inte kommunen sätta upp skyltar hur som helst, säger Gerhard Franklin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista