Jacob och Saymom Neves. Foto: Privat
Jacob och Saymom Neves. Foto: Privat

Jacob och Saymom på väg mot historisk adoption

Neves: Vi hoppade runt som små barn
3:42 min

Det har varit en lång process för Jacob och Saymom Neves. Nu står det klart att de blir det första samkönade paret som genomför en utlandsadoption. 

– Vi visste inte om att vi var först ut, det är bara en grej, kul att vara först, säger Saymom Neves. 

– Det är ju en ära, någon måste vara de första. Det råkar vara vi, vi får mycket positivt om det, många samkönade par hör av sig, säger Jacob Neves.

Det som underlättar något för Saymom och Jacob är att Saymom är född i Brasilien. Det gör att paret kan göra en så kallad enskild adoption. Och till slut kom då det positiva samtalet. 

– Det tog någon minut innan vi förstod att vi var godkända, jag sprang till köket och sa, nu är vi klara, säger Saymom Neves. 

– Vi hoppade runt som små barn, det var en långsam process. Vi trodde nog inte att vi skulle klara det, säger Jacob Neves. 

– Vi tänkte att de skulle hitta på något för att det inte skulle funka! 

Efter att det stod klart att Saymom och Jacob blir först i landet med att adoptera från utlandet som samkönat par har uppståndelsen varit enorm. Det har skrivits och rapporterats om paret.

Hade ni väntat er den här uppståndelsen? 

– Nej, det var ju bara Aftonbladet, de var först. Sen har det bara rullat på, säger Jacob Neves. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".