Äldreboende.
Arkivbild från Äldreboende. Foto: Jessica Gow/SCANPIX
#ÄLDREUPPRORET

Kommunen får backa - boende istället för hemtjänst

Borås stad får bakläxa av Förvaltningsrätten i flera fall som gäller hjälp till äldre. Kommunen ville ge hemtjänst istället för boende, men får nu backa. 

Borås stad får nu bakläxa av Förvaltningsrätten i flera fall som gäller hjälp och stöd till äldre. Kommunen sa nej till två kvinnor i 80- och 90-års åldern som båda ville ha särskilt boende.
Kvinnorna fick hemtjänst men bägge var oroliga och hade svårt att klara sig - och en fick läggas in på sjukhus på grund av undernäring.

Den andra kvinnan ramlade ofta och skadade sig. Förvaltningsrätten tycker att kommunen gjort fel och ger bägge kvinnorna rätt till särskilt boende.

Handikappad får assistent
Dessutom går rätten emot kommunens beslut om att neka en treårig svårt handikappade flicka en personlig assistent. Kommunen tyckte att flickan inte var berättigad till en assistent men förvaltningsrätten gör en annan bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".