BUP i Borås.
Arkivbild Foto: Jan-Åke Thorell/SR
BORÅS

Fler väktare på BUP utan krav på särskild kompetens

BUP-chef: Påbörjat arbete med Securitas
1:39 min

Personalen på BUP tvingas allt oftare tillkalla väktare i hotfulla situationer, trots det ställer sjukhuset inga krav på att väktarna ska veta hur psykiskt sjuka kan agera.

Fler utåtagerande patienter på Barn- och ungdomspsyk kräver att avdelningen allt oftare tvingas kalla in väktare. Dels för att skydda personalen, dels för att skydda patienterna från sig själva.

Förra året lade BUP två miljoner kronor på väktare, jämfört med 100 000 kronor för 2014.

Enligt facken Kommunal och Vårdförbundet utsätts personalen dagligen för hot- och våldssituationer.

Inga krav på utbildning i psyksjukdom
När P4 Sjuhärad ställer frågan vilken kompetens väktarna har till BUP:s verksamhetschef Ewa Hedström blir svaret osäkert.

– Jag vet inte vad de har för grundutbildning men jag vet att psykiatrin vid olika tillfällen hjälpt till att utbilda personal, säger hon.

Men faktum är, att kunskap om hur psykiskt sjuka kan agera inte ingår i väktarutbildningen och det är inte heller något krav som sjukhuset har ställt i sin upphandling av vaktbolaget.

Ronny Fredriksson, informationsansvarig på Securitas som anlitas av SÄS, säger att väktarna inte ska agera själva, utan i samråd med sjukhuspersonalen och att det är sjukhuspersonalen som ska stå för kunskapen.

– Men det kan bli väldigt knepiga situationer, vi ska gå varligt fram och prata oss ur situationer men ofta hjälper inte det, säger han.  

Flicka dömdes för våld mot väktare
En rättegång i Borås tingsrätt i förra veckan visar på hur allvarligt och våldsamt det kan bli. En 16-årig flicka, som tvångsvårdades på BUP, dömdes för att ha sparkat, slagit och även huggit en väktare i huvudet med ett metallföremål.

I rätten berättade väktaren att hon normalt sett inte jobbar på sjukhuset och blev mycket skrämd i situationen.

Men nu, när ni måste tillkalla väktare i högre utsträckning, är det då inte viktigt att väktarna kan något om hur psykiskt sjuka agerar?

– Jo, och det är en av anledningarna till att vi har påbörjat ett arbete med Securitas om tydliga riktlinjer, mellan barnpsykiatrin och dem. Målet är att det ska bli väldigt tydligt vem som gör vad i olika situationer och då är det också rimligt att vi kanske också bidrar med mer kunskap hos väktarna, säger Ewa Hedström, verksamhetschef för BUP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".