Peter Mangs.
1 av 2
Seriemördaren Peter Mangs. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Författaren Mattias Gardell.
2 av 2
Författaren Mattias Gardell. Foto: Foto Ola Torkelsson / TT.
MÅNDAGAR PÅ KULTURHUSET

Mangs - i huvudet på en raskrigare

Gardell: Mangs och Breivik är inte unika
4:55 min

I sju år hölls Malmö i skräck av en ensam seriemördare som siktade in sig på invandrare. 2010 greps slutligen Peter Mangs - nu finns hans historia i bokform.

Idag föreläser författaren och religionshistorikern Mattias Gardell i Borås om sin senaste bok "Raskrigaren - seriemördaren Peter Mangs. 

Utrustad med två ljuddämpade pistoler terroriserade Mangs malmöbor med invandrarbakgrund mellan 2003 och 2010.
Han dömdes för två mord och åtta mordförsök, men i intervjuer med Mangs har Gardell fått höra att det troligen handlar om betydligt fler offer än så.

– När jag träffade honom första gången hade jag redan satt mig in i ganska mycket. Jag hade hittat de politiska texter som han skrev medan han förberedde sitt raskrig.

Vad överraskades du av i hans person?

– Jag slogs av att han har humor och att han är vältalig - inte alls som den kuf som höll för öronen i rätten och pillade på sina kläder. För det tredje att han är en mycket skicklig musiker. 

Vem är Peter Mangs då?

– Han är en mycket medveten raskrigare, och genom att mörda försökte han bygga på spänningarna som redan finns i samhället för att försöka starta ett raskrig.

– Han ser sig som en övermänniska som bestämde vilka som skulle leva och vilka som skulle dö. Förhoppningen var att inspirera andra.

Mattias Gardell var även inblandad i rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik - inkallad på försvarssidan som sakkunnigt expertvittne. 

Hör resten i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".