Lådor med frukt och grönsaker.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT
BORÅS

Klart: Samarbete för att skänka matsvinnet

Nu har Ica city och Frälsningsarmén inlett samtal om hur matsvinnet ska kunna tas tillvara, och det till hjälporganisationens stora glädje.

– Jag hoppas att det ska bli en rörelse i det här, säger Lars-Gunnar Wahl, ansvarig för socialt arbete på Frälsningsarmén. Det är en idé som ligger i tiden och som det kan bli något häftigt av.

Under måndagen enades Ica City och Frälsningsarmén om att man skulle arbeta gemensamt för att hitta ett sätt att nå ut med butikernas matsvinn till behövande människor.

En normalstor butik slänger nära ett ton mat varje vecka. Mat som i många fall hade gått utmärkt att äta.

– Vi tycker att det är positivt att man samarbetar och kan hjälpa andra människor, säger Ica Citys ägare Thomas Englund.

Ges bort med värdighet
Ledordet är värdighet, något som hämtats från den franska lagen som tvingar matbutiker att teckna avtal med hjälporganisationer för att ta hand om matsvinnet.

– Där säger de att maten ska delas ut på ett värdigt sätt. Det har vi tagit fasta på, att hitta former för det, säger Lars-Gunnar Wahl. Jag tänker mig att det skulle kunna bli ett team som samlar in från butikerna och tar det till en lokal med frysdiskar, sedan har vi en dag i veckan så delar vi ut till människor som behöver.

Vill vara ett gott exempel
För att få ta del av maten krävs ett dokumenterat hjälpbehov, något som Frälsningsarmén fastställer genom samtal med personerna som söker hjälp. Enligt Lars-Gunnar Wahl är det bara logistiken som sätter gränserna för vad man kan göra, och det finns en optimism kring att alla problem går att lösa.

– Vi kör igång och lägger ut rälsen medan tåget redan är igång. Vi löser problemen som kommer. Min tanke är att Borås kan finnas på kartan här och bli en föregångare, ett gott exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".