Anita Jacklin
Anita Jacklin Foto: Sara Lundin/SR
#ÄLDREUPPRORET

52-åriga Anita erbjöds plats på äldreboende

1:30 min

Efter en operation blev Anita Jacklin från Borås förlamad från midjan och nedåt. Trots att hon vill ha personlig assistent erbjöds hon plats på äldreboende.

I mars 2014 opererades Anita Jacklin för ett allvarligt diskbråck. Men en svullnad skapade komplikationer och Anita blev förlamad från midjan och nedåt. Hon fick genomgå rehab och erbjöds senare en plats på ett äldreboende på Margaretagatan i Borås, hon var då i femtioårsåldern.

– Det kändes väldigt dystert och jag såg de äldre som satt och hade någon allsång i matsalen och kände att "ska jag sitta där med 90-plussare och äta frukost, lunch och middag och ha aktiviteter med dem".  Jag dog lite inom mig med en gång, säger Anita Jacklin.

Vill ha självständigt liv
Hon fick istället till slut flytta hem till sin gamla lägenhet och får idag hjälp av hemtjänst och boendestöd. Anita har sedan hon blev förlamat kämpat mot kommunen för att få en personlig assistent, för att då kunna ha ett mer självständigt liv istället för det inrutade livet hon lever med hemtjänst. Men i mars förra året fick hon avslag från kommunen.

– Jag fick avslag för det står i ett läkarintyg att förlamningen troligtvis är av varaktig natur. Ordet troligtvis betyder att jag kanske kan gå upp och gå en dag. Men nu har jag ju varit förlamad i två år och jag sitter fortfarande i min rullstol.

Anita har överklagat kommunens beslut och ärendet väntas inom kort tas upp i förvaltningsrätten.

En längre intervju med Anita kan du höra under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista