Gravstenar på kyrkogård.
1 av 2
Gravstenar på kyrkogård. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Berit Frändås.
2 av 2
Berit Frändås. Foto: Sofia Kristiansen/SR
ULRICEHAMN

Pastorat JO-anmält efter misstanke om fusk

Berit Frändås: Jag föreslog ju en sänkning av avgiften
1:36 min

Kyrkorådet i Södra Vings pastorat har anmälts till Justitieombudsmannen av begravningsombudet efter misstanke om fusk med begravningsavgiften.

Berit Frändås är begravningsombud, och har till uppgift att ta tillvarata icke medlemmar i Svenska kyrkans intresse i samband med begravningar.

I hennes anmälan till Justitieombudsmannen kritiserar hon kyrkorådet i Södra Vings pastorat för hur de har hanterat budgeten för begravningsavgiften.

I samband med ett möte fick Frändås klart för sig att pastoratet hade ett överskott på cirka 130 000 kronor. Hon föreslog då att avgiften skulle sänkas med två öre, eftersom det ska gå med plus minus noll.

Men när Berit Frändås hade lämnat mötet kom en skrivelse från Ekonomi- och finansavdelningen på Kyrkokansliet i Uppsala fram, hävdar Frändås - skrivelsen visade att pastoratet haft ökade kostnader på samma summa och hennes föreslagna sänkning av begravningsavgiften ströks därför.  

Berit Frändås ställde frågor till kyrkorådet för att få se skrivelsen som visade på ökade kostnader men den har hemlighållits från henne, menar hon. Och trots upprepade mejl och vanliga brev har hon inte fått något svar från kyrkorådet. Hon har inte heller blivit kallad till det kommande mötet.

– Jag säger inte att de har gjort fel, men vi måste reda ut alla oklarheter, säger Berit Frändås.

Vad tänker du om att kyrkorådet har beslutat om begravningsavgiften utan att du som begravningsombud har varit med?

– Jag känner mig kränkt, jag är ju tillsatt av Länsstyrelsen för att sköta det här och det tycker jag att de ska ha respekt för, säger Berit Frändås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".