ULRICEHAMN

Kyrkorådet svarar på misstanken om fusk

1:24 min

Kyrkorådet i Södra Vings pastorat har anmälts till Justitieombudsmannen av begravningsombudet efter misstanke om fusk med begravningsavgiften.

– Jag tycker inte att vi har gjort något fel, säger Bengt Johansson som är ordförande i Södra Vings pastorat kyrkoråd.

Enligt begravningsombudet Berit Frändås ska det ha förekommit två budgetförslag på kyrkorådets sammanträde, varav hon bara fick ta del av ett av dem. Men enligt ordförande Bengt Johansson har det bara funnits ett förslag till budget, som förvisso omarbetades av kyrkorådet under mötet och sedan skickades vidare till kyrkofullmäktige för beslut.

Den ökade kostnaden för begravningsverksamheten ska ha uppkommit i samband med att man fått tillbaka 160 gravar som måste jämnas, då det inte längre fanns någon gravrättsinnehavare. Och den här informationen ska Berit Frändås ha fått menar Bengt Johansson.

– Vi hade uppe det på mötet, men om det var uppe när Berit var närvarande det kommer jag faktiskt inte ihåg, säger Bengt Johansson.

Så det kan hända att informationen kom upp på mötet först senare när Berit Frändås hade lämnat sammanträdet?

– Det kan jag inte svara på, för det minns inte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista