Flickan från Mark fritagen från IS

Den tonåriga flicka som har fritagits från Islamiska staten (IS) i Irak är den snart 16-åriga flickan från Marks kommun.

Läs mer hos Ekot.

Uppgifterna kom från nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till den Kurdiska regionala regeringen som gjort ett uttalande. Fritagningen ska ha skett den 17 februari i närheten av den IS-ockuperade staden Mosul. 

Insatsen är genomförd av kurdiska styrkor. UD har i nuläget ingen kommentar om händelsen.

Flickan ska också ha fött ett barn under tiden hon varit hos IS men omständigheterna kring det är ännu inte kända.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, säger att han fått det bekräftat från kurdiska myndigheter i Irak att flickan är i säkerhet och att hennes hemresa till Sverige förbereds.

– Man säger rakt ut att man nu håller på att iordningställa hennes hemresa, säger Baksi till TT.

Det rör sig om samma flicka som var föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober, enligt Kurdo Baksi. Flickan ska ha kidnappats i samband med att hon fritogs förra gången.

– Det är en grupp omkring om Mosul som specialiserat sig på att mörda IS-soldater, men samtidigt genomför kidnappningar och då vill ha betalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista