Anita Jacklin
Anita Jacklin Foto: Sara Lundin/SR
#ÄLDREUPPRORET

Enhetschef: Tillhör inte vanligheterna

Anita: Mådde psykiskt sämre av att vara där
1:26 min

När 52-åriga Anita Jacklin tackade nej till en plats på ett äldreboende i Borås fick hon i väntan bo på ett korttidsboende. Där blev hon kvar i elva månader.

– Det tillhör inte vanligheterna att man vistas så länge på ett korttidsboende. Man försöker alltid att skynda på det och få komma hem eller till ett vård- och omsorgsboende så snabbt som möjligt, säger Annica Olausson som är enhetschef för kommungemensam äldreomsorg i Borås.

Korttidsboendet som Anita fick på bo ligger på samma avdelning som en palliativ vårdenhet. Något som påverkade Anita psykiskt när person efter person försvann.

– Jag visste inte om det i början, utan jag satt ute och åt frukost med personer och rätt som det var var de borta. En dag försvann dem och då visade det sig att de inte orkade komma ut längre. Det var tufft att se att de bara försvann. Psykiskt så mådde jag sämre utav att vara där, säger Anita Jacklin.

– Jag kan inte gå in på personliga omständigheter men det är väldigt olyckligt och det är väldigt sällan som någon blir kvar så länge på ett korttidsboende, säger Annica Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".