Mari-Ann Karlsson
Mari-Ann Karlsson fick fortsätta betala hyra i två månader trots att mamman dött Foto: Mikael Falk/SR
#ÄLDREUPPRORET

Tvingades betala döda mammans rum

1:24 min

Helfridh kämpade länge för att få bo på ett äldreboende. Två månader efter att hon fick plats, dog hon. Då fick familjen fortsätta betala hyran. 

Helfridh ansågs länge vara för frisk för att bo på ett äldreboende. Till slut fick hon plats på Lysjölid i Sexdrega. Efter två månader dog hon. Då tvingades de anhöriga fortsätta betala hyra för ett tomt rum.

– Vi fick ha kvar lägenheten nästan två månader efter att hon dött, säger Helfridhs dotter Mari-Ann Karlsson.

Rummet fick stå tomt
Uppsägningstiden för Helfridhs rum på Lysjölids äldreboende i Sexdrega var på en månad. Hon dog den fjärde april 2015. Hade hon dött innan den första april hade uppsägningstiden varit april månad ut - men nu blev det istället maj månad ut. Nästan två månader efter hennes död.

– Jag vet ju hur länge jag kämpade för att få ett rum till min mamma, och det finns säkerligen andra som har en liknande situation. Att då ett rum ska stå tomt så länge, då är det någonting som är fel med systemet. Det får inte vara på detta viset, säger Mari-Ann Karlsson.

Kunde inte gå av cancern
Vägen till Lysjölids äldreboende var lång - och kantad av cancer och olyckor i hemmet. Men trots det ansågs Helfridh under lång tid vara för frisk för en plats på äldreboende.

– Hon hade cancer i lungorna, lungsäcken, bukspottkörteln, mjälten och det hade även spridit sig till skelettet. Hon klarade inte sig själv och fick bland annat ett lårbensbrott och även kotkompressioner på grund av att hon ramlat hemma. Men när jag ringde och hörde mig för så fick jag svaret att hon var för frisk.

– Jag tycker det är för jävligt att folk som är gamla och har jobbat hela livet inte ska kunna känna en trygghet på äldre dagar.

Ville få dödshjälp 
För Helfridh blev situationen ett tag så jobbig att hon tappade livsgnistan.

– Mamma sa att om hon hade varit friskare och orkat så hade hon velat åka till Schweiz och få dödshjälp. Hon kände att hela situationen inte kändes människovärdig.

Regler ändrade efter Helfridhs död
Svenljunga kommun har uppmärksammat problemet och har ändrat reglerna.
– Vi har sett att behovet av att få in nya personer snabbare har ökat. Vi erbjuder flyttstäd och att ta över hyran om man flyttar ut inom tio dagar vid dödsfall, säger Stefan Augustsson äldreomsorgschef till P4 Sjuhärad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista