Demonstration i Mosul
Demonstration i Mosul Foto: STR

16-åriga markflickan berättar om IS-resan

Den 16-åriga markflicka berättar i kurdisk tv om sina upplevelser. 

– Min pojkvän ville att vi skulle åka till IS, jag sa okej för jag visste inte var det var, säger hon.

Kurdiska säkerhetsrådet i Irak uppger att kurdiska specialstyrkor har fritagit den 16-årig flickan från Mark.

I en kort intervju i en kurdisk tv-kanal berättar hon om resan till IS-kontrollerat område - och tillbaka.

– Efter ett tag började han titta på IS-videor och prata om IS och jag vet ingenting om islam eller IS, så jag förstod inte vad han pratade om. Sedan sa han att han ville åka till IS, jag sa okej, för jag visste inte vad det var.

Resan gick med tåg och buss genom Europa till den syriska gränsen och vidare till Mosul i Irak. Men framkomsten blev en besvikelse.

Paret fick ett hus i Mosul. Men det fanns ingen el, inget rinnande vatten och de var utan pengar. Samtidigt tränade pojkvännen med IS-milisen. Och 16-åringen längtade bort.

Hon ringde sin mamma och bad om hjälp att komma hem. Hon uppger också att mamman kontaktade svenska myndigheter. Men några detaljer om det finns inte i den korta intervjun, som avslutas med ett tack till de kurdiska myndigheterna som fritagit henne från IS.

Svenska polisen vill inte kommentera ärendet på grund av säkerhetsskäl. Inte heller UD har i nuläget någon kommentar om händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista