Margareta Lövgren, Kommunstyrelseordförande i Marks Kommun. Foto: Marcus Léonarde / SR
Margareta Lövgren, Kommunstyrelseordförande i Marks Kommun. Foto: Marcus Léonarde / SR

Politikern som väljer att sluta utan en krona

2:59 min

Hon är kommunalrådet som älskar att baka och som engagerat sig politiskt i 28 år. Nu lämnar moderaternas Margareta Lövgren kommunpolitiken i Mark. 

– Det känns så gott, jag är färdigt. Jag måste in i en ny fas i mitt liv. Många säger att jag är modig, jag känner mig inte modig, jag är bara jag, säger Margareta Lövgren. 

Bjuder till öppet hus med hembakat
– Just nu bakar jag, jag ska ha avtackning den 31 mars. Är uppe i 875 kakor! Jag ska även göra 25 tårtor. Jag kommer att gå ut med annons, det är öppet hus för alla som vill och kan.  

De senaste sex åren har hon Margareta Lövgren suttit som kommunstyrelsens ordförande i Marks Kommun. Nu väljer hon att sluta. Ett beslut som vuxit fram under de senaste åren. 

– Inför valet 2013 sa jag till en person i valberedningen att jag skulle lämna under den här perioden. Det mognade under förra året och jag kände att det var lagom nu, nu hinner min efterträdare att jobba upp sig.

– Jag är färdig, jag har haft olika ordförandeuppdrag under 27 år av mina 28 inom politikern. Nu är jag 54 år, skulle jag väntat fyra år till skulle jag vara nästan 60 år. Nu har jag 13, 14 år kvar av mitt arbetsliv om jag får vara frisk, säger Margareta Lövgren.

Du tar inte ut en krona nu när du slutar, hur kommer det sig? 

– För mig är det inte riktigt att ta ut pengar, jag har själv valt att jag vill gå. Jag har sparat ihop pengar, jag klarar mig. Jag är frisk att försörja mig. Jag tycker det är orättfärdigt att ta skattebetalarnas pengar att försörja mig när jag gör det här valet, säger Margareta Lövgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista