Ida Laakso Rontti testar synen.
Ida Laakso Rontti testar synen. Foto: Andreas Granath
BORÅS

Barn får glasögon på grund av mobilen

1:35 min

Användandet av läsplattor och mobiltelefoner på nära håll ger barn och unga synproblem. Optiker i Borås får nya fall varje dag. 

Enligt optikern Joakim Wikander på Synsam i Borås får de allt oftare besök av barn som behöver glasögon för sin närsynthet.

– Det har jag ett par stycken dagligen som jag provar på faktiskt. Det har ökat väldigt mycket den senaste tiden, att det blir kramp på nära håll, ont i huvudet, trötthet och sådana bitar, säger han.

Började se suddigt
Trettonåriga Ida Laakso Rontti har precis fått veta att hon lider av falsk närsynthet och provar ett par läsglasögon som hon ska ha under ett par veckor.

– Jag upptäckte det genom att jag började se suddigt och bokstäverna hoppade när vi läste böcker i skolan. Det blev svårt att koncentrera sig, säger hon.

Blicken blir statisk
Falsk närsynthet betyder att musklerna som styr linsen får kramp, och inte ställer om när det är dags att se på längre håll igen. Och en av orsakerna kan vara vårt ökande användande av mobiltelefoner och läsplattor.

– Det blir att ögonmusklerna får jobba lite för mycket på nära håll när man tittar statiskt på skärmar, mobiltelefoner och så vidare. Det blir lite svårt att ställa om på långt håll sedan och då är det lättare att bli lite närsynt.

Ida Laakso Rontti säger att hon använder bildskärmar på nära håll ofta.

– Hela tiden. Vi har ju datorer i skolan och mobilen använder jag hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista