Jonas Holmberg - kommunikationschef på Borås energi och miljö.
Jonas Holmberg på Borås energi och miljö med den nya soppåsen med uppskuret handtag. Foto: Niclas Odengård/SR

Nu snittas Borås soppåsar - svinnet ska stoppas

1:34 min

De används till shopping och säljs i andra hand - nu har Borås energi tröttnat på att deras soppåsar används fel. Nu skär man upp handtagen, och polis har kopplats in.

1992 införde Borås ett då unikt sopsorteringssystem med vita och svarta soppåsar - vita för brännbart och svarta för matavfall. Årligen delas 35 miljoner påsar ut av Borås energi, och kostnaden på 12 miljoner landar på avfallstaxan som kunderna får betala.

Problemet är bara att runt en fjärdedel av påsarna inte används till sopor, utan som bärkasse.

– Vi har sett att förbrukningen successivt ökar. Vi har hört att folk använder dem till shopping och att de säljs illegalt. (Dessutom) klipper folk matt-trasor av påsarna, säger Jonas Holmberg - kommunikationschef på Borås energi och miljö.

Enligt honom har rullar med påsar dykt upp på loppisar i Göteborgsområdet där de säljs för nio kronor styck, och det är nu polisanmält. 

Var påse kostar ungefär 33 öre styck. Är det då så mycket att bråka om?

 – Det är inte rimligt. Jag är själv Boråsare och jag tycker inte det är ok, säger Jonas Holmberg som uppskattar att svinnet kostar runt tre miljoner extra - årligen.

För ett par år sedan testade Borås energi och miljö att skära halvvägs igenom handtagen, men nu tar man alltså steget fullt ut. Påsarna kommer nu med "uppskurna" handtag så att de inte går att bära i.

I veckan skickades de första påsarna ut, och reaktionerna har börjat komma in.

– En del undrar om det är något fel på påsen, men när vi förklarar så accepteras det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista