Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Malin Aronsson, kommundirektör i Gislaved. Foto: Karin Ivarsson / SR.

Kommundirektören som blev chef som 21-åring

Hon var inställd på ledarskap redan från början. Malin Aronsson är kommundirektör i Gislaved och blev chef som 21-åring. 

– Det var roligt. Jag gick en utbildning på Universitetet som syftade till att bli chef. Då fanns det inte så mycket jobb men jag fick jobb som restaurangföreståndare på ett äldreboende i Borås. Jag fick möjlighet direkt att lära mig, säger Malin Aronsson.  

Om du jämför dig som chef då och nu?

– Då blir jag lite svettig. Jag tror att jag alltid haft en del fallenhet, alltid varit ganska duktig men mycket har ju hänt, jag har blivit bättre på att be andra om att ge mig återkoppling. En del pinsamma grejer gjorde man ju då när man var yngre.  

Malin Aronsson utbildade sig från början till kostekonom. Valet stod mellan dietist och kostekonom och hon insåg tidigt att det var något enklare att få chefsjobb om hon valde kostekonom. Att inriktningen skulle bli mot ledarskap var tydlig från början. 

– I skolan var jag ofta den som fick ansvar i klassen. Skulle det skrivas något var det jag som fick ta på mig det, jag tyckte om ansvar. Det blev väldigt tydligt när jag sökte mig till utbildningen, då var det ledarskapet som lockade, säger Malin Aronsson.  

Hur är det att vara högsta chef i en kommun - är det ensamt? 

– I vissa avseenden, men jag jobbar med många, jag upplever inte det som ensamt. Det skulle väl vara om det blåser till, då kan det nog bli ensamt. Det är tuffa beslut som ska fattas. Det råder ingen tvekan om vem som äger besluten, jag står för de beslut jag fattar - men vi är ändå ett lag. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista