16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council

Kidnappade Markflickan tillbaka i Sverige

0:26 min

UD bekräftar nu att den 15-åriga svenska flicka som rymde till Syrien med sin pojkvän i somras är hemma i Sverige igen.      

I måndags berättade kurdiska myndigheter att de fritagit den 16-åriga flickan från Mark som varit fången hos terrororganisationen Islamiska Staten (IS) utanför Mosul.
Idag bekräftar UD att hon är hemma i Sverige igen.

- UD kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige, det är naturligtvis väldigt glädjande, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

UD meddelar också att utredningen kring hur det hela gått till är under sekretess.

– Det har kunnat ske genom samarbeten mellan myndigheter i Sverige och internationellt, säger Johan Tegel på UD.

Flickan lämnade Sverige i slutet av maj i fjol tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Paret tog sig med tåg och buss genom Europa. Därefter korsade de gränsen från Turkiet till Syrien för att slutligen skjutsas av IS till Mosul i norra Irak. Flickan fritogs av kurdiska säkerhetsstyrkor, enligt den kurdiska säkerhetstjänsten i Irak.

SR/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista