Radiokockens Operakällarströmming
Radiokockens Operakällarströmming Foto: Malin Björk/SR
Radiokocken

Strömming á la Operakällaren

Veckans recept från Radiokocken Göran Nilsson är ett klassiskt recept på strömming från Operakällaren

Operakällarströmming med potatismos och rårörda lingon

4 personer

16 strömmingsfiléer
3 äggulor
2 dl grädde
1,5 msk Dijonsenap
Salt och vitpeppar från kvarn
Rågmjöl
Smör till stekning
25-50 g brynt smör
4 citronklyftor och dillkvistar

  1. Blanda äggulor, grädde, dijonsenap i en bunke och smaka av med lite salt och vitpeppar från kvarn. Lägg ner strömmingen i gräddblandningen och låt ligga i minst två timmar.
  2. Vik strömmingen så att skinnsidan är utåt. Panera i rågmjöl och smörstek gyllenbruna.
  3. Bryn smör i en kastrull.

Potatismos 

1 kg potatis (King Edward)
2-3 dl mjölk
25 g smör
Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Värm mjölken och smöret tillsammans i en kastrull.
  3. Pressa potatisen i en bunke med potatispress.
  4. Vispa ner mjölkblandningen och smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

Rårörda lingon

2 dl frysta lingon
2 msk socker

  1. Blanda lingon och socker i en bunke och låt stå rumstempererad.
  2. Rör med en sked då och då tills sockret har löst sig och lingonen tinat.

Servera strömmingen med potatismos på tallrik tillsammans med lingon och citron. Häll brynt smör över strömmingen och lägg på en fin dillkvist.


Smaklig måltid

Göran Nilsson


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista