Den nyrenoverade telefonkiosken
1 av 4
Den nyrenoverade telefonkiosken Foto: Melissa Gustafsson/SR
Den nyrenoverade telefonkiosken
2 av 4
Den nyrenoverade telefonkiosken Foto: Melissa Gustafsson/SR
Den nyrenoverade telefonkiosken
3 av 4
Den nyrenoverade telefonkiosken Foto: Melissa Gustafsson/SR
Anders Johansson
4 av 4
Anders Johansson är uppförd över vad man gjort med den gamla telefonkiosken. Foto: Melissa Gustafsson/SR
BORÅS

Antik telefonkiosk väcker heta känslor

1:45 min

Upprörda röster hörs nu kring renoveringen av den gamla telefonkiosken  från 1900-talet som tidigare stod i Ramnaparken i Borås. 

Anders Johansson är en av dem är besvikna över hur kommunen förstört den gamla telefonkiosken av pagodmodell från början 1900-talet och menar att det troligtvis endast finns ett tjugotal av modellen kvar i Sverige.

– Det är en gammal och äkta telefonkiosk från början av 1900-talet. Hela kiosken är ett falsarium. En sådan kultutbyggand renoverar man med känsla, säger han.

Upprört i sociala medier
I ryggen har han många fler upprörda och en hel sida på sociala medier tillägnad telefonkiosken. Han menar att man länge försökt få kommunen att restaurera telefonkiosken för att slippa ett förfall. När kommunen sedan renoverar telefonkiosken - görs det inte med originaldelar, utan i billigare material.

Renoveringen av telefonkiosken visar sig dock vara ett tjänstemannabeslut. Ett resultat av att kiosken stått och blivit i allt sämre skick, utan att någon på kommunen egentligen velat ta ansvar för den.

Hade förstörts med tiden
Lennart Karlsson enhetschef på parkenheten på och Olle Svensson avdelningschef på park- och skogsavdelningen var de som stod bakom beslutet.

– Det fanns ingen som tog i det här. Vi har gjort så gott vi kunnat, tagit ett tjänstemannabeslut. Hade det gått några år till så hade hela telefonkiosken varit förstörd, säger de.

En taskig kopia
Anders Johansson är fortfarande besviken på hur man skött upprustningen av den gamla telefonkiosken av pagodmodell och har bara ett ord för det som skett.

– Kulturmord, det är det enda rätta ordet. Man tar inte en sak från förra århundradet, river ner och gör en taskig kopia, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista