Åklagare Ove Jäverfelt. Foto: Jenny Hellström.
Åklagare Ove Jäverfelt med delar av den digra utredningen. Foto: Jenny Hellström.

Boråsföretagare döms för lång rad av bedrägerier

Tre års fängelse blev domen för den man från Borås i 30-års åldern som stått åtalad för mångmiljonbedrägerier mot företagare över hela landet.

Den 32-årige mannen döms för 685 fall av grovt bedrägeri och 251 fall av försök till bedrägeri.

Mannen har drivit flera olika enmansfirmor under många år. Gemensamt för de olika firmorna har varit att han sysslat med så kallad sökmotorsoptimering eller liknande. Köparna av mannens tjänst, oftast andra företag, skulle tack vare hans tjänst komma högre upp i träfflistan vid internetsökning.

Åklagaren Ove Jäverfelt har dock menat att mannens tjänst var helt utan värde, alternativt att han inte tänkte leverera den. Och Borås tingsrätt har alltså gått på åklagarens linje i sin dom, mot mannens nekande.

Sättet boråsaren har gått tillväga på är att han har skickat ut erbjudanden per post till flera hundra företagare runt om i landet. Det har framgått i det finstilta att det endast handlade om ett erbjudande men utskicken såg ut som riktiga fakturor. Många företagare noterade inte texten om erbjudande utan betalade pengar till boråsaren, trots att de varken hade beställt någon tjänst eller fått den.

I domen står det att bedrägerierna ska anses som grova eftersom "de varit av särskilt farlig art då dessa skett systematiskt och i större omfattning samt avsett betydande värden sammanlagt". Totalt ska mannen ha lurat till sig 3,5 miljoner kronor och försökt lura till sig över en miljon.

Förutom det treåriga fängelsestraffet förbjuds mannen att driva företag under fem år. Han ska också betala skadestånd till de lurade företagarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista