Annette Carlsson (M) och Lena Palmén (S) klippte bandet till den nya relationsvårdsenheten.
Annette Carlsson (M) och Lena Palmén (S) klippte bandet till den nya relationsvårdsenheten. Foto: Andreas Granath
BORÅS

Våld i nära relationer ska utredas effektivare

Ida Wikström: Vi möter väldigt många utsatta människor.
1:16 min

I går invigdes den nya Relationsvåldsenheten i Borås kommun. Ärenden som förr spreds ut på de fem olika förvaltningar som hanterade familj- och individomsorg ska nu koncentreras till en enhet och utredas effektivare..


– Det som är bättre med det här är att vi samlar all kompetens på ett och samma ställe och skapar en kunskapsbank som gör att vi verkligen kan möta människors behov på ett sätt som vi inte kunde göra tidigare, säger Ann-Christin Rolfsson, enhetschef på relationsvåldsenheten.

På den nya enheten jobbar utöver chefen Ann-Christin Rolfsson tre socialsekreterare och en arbetsledare, personer som anställts på grund av sin kompetens och sitt intresse för relationsvåldsfrågor.

Tidigare hanterades cirka 40 ärenden om året som rörde våld i nära relationer, men antalet väntas öka drastiskt nu när den nya enheten startats – något som erfarenheter från andra kommuner visar.

När man tänker på relationsvåld är kanske mäns våld mot kvinnor det första som dyker upp i huvudet. Men även om den gruppen är stor så är enhetens målgrupp betydligt bredare, enligt arbetsledaren Ida Wikström.

– Man ska vara utsatt för våld i en nära relation, och med nära relation menar vi dels partnervåld, men även våld från en annan närstående, hedersrelaterat. Men det kommer också in ärenden där en äldre mamma blir slagen av en son. Vi träffar män som är våldsutsatta och homosexuella som är våldsutsatta i sin relation. Så målgruppen är ganska vid, och vi möter väldigt många, väldigt utsatta människor, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".