Syrien. Aleppo. Foto: Scanpix
Syrien. Aleppo. Foto: Scanpix

Nybliven boråsare om sköra eldupphöret i Syrien

1:25 min

Osama Atar flydde från Aleppo i Syrien till Borås i somras, han har inga förhoppningar om att eldupphöret i Syrien kommer att hållas.

– Jag log och skrattade när jag hörde om eldupphöret, säger Omar Atar. Enligt honom är överenskommelsen bara ett spel för gallerierna.

Natten mot lördagen började ett temporärt eldupphör gälla i Syrien. Eldupphöret har förhandlats fram under ledning av Ryssland och USA. Terrorklassade grupper som IS och al-Qaidas syriska gren Nusrafronten ingår inte i överenskommelsen. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Ryssland kommer att fortsätta attackera terroristgrupper.

Redan timmar efter eldupphöret kom uppgifter om att en grupp rebeller attackerats av marktrupper från regimen, något som den syriska militären inte kommenterat. Enligt Osama Atar som nu bor utanför Borås räknar med att eldupphöret kommer brytas och menar att är problemet att civilbefolkningen hela tiden hamnar i kläm.

– Ingen jobbar för de civila, säger han.

Sedan kriget startade har fler än 250 000 syrier dödats och 11 miljoner har drivits på flykt inom eller utom landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista