Alicia Vikander tar emot Oscarstatyetten
1 av 6
Alicia Vikander tar emot Oscarstatyetten Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander
2 av 6
Alicia Vikander tillsammans med mamma Maria Fahl Vikander. Foto: Chris Pizzelo
Alicia Vikander
3 av 6
Foto: Matt Sayles
Alicia Vikander på röda mattan.
4 av 6
Alicia Vikander på röda mattan Foto: Jordan Strauss
Alicia Vikander
5 av 6
Samtliga skådespelar-pristagare 2016: Mark Rylands, Brie Larson, Leonardo di Caprio, Alicia Vikander Foto: Jordan Strauss
Alicia Vikander
6 av 6
Alicia Vikander med pappa Svante Vikander. Foto: Al Powers

Oscar till Alicia Vikander

0:27 min

Alicia Vikander, med rötter i Sandared, vinner en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen "The Danish girl".

– Tack så mycket för det här otroliga erkännandet, säger hon.

Den svenska skådespelerskan var märkbart rörd när hon gick upp på scenen och höll sitt tacktal. Levererat till största del på engelska smög hon in "tack alla ni där hemma" på svenska under livesändningen.

– Wow, tack så mycket Oscars-akademin för det här otroliga erkännandet. Tack så mycket för ert stöd och er tro på mig, sade hon.

Hon fortsatte att tacka de inblandade i filmen och speciellt medspelaren Eddie Redmayne.

– Tack Eddie för att du varit den bästa skådespelarkollegan, jag hade inte klarat detta utan dig, du förbättrade min insats.

Hon riktade även tack till nära och kära.

– Jag vill tacka mina vänner, alla ni där hemma, och mamma och pappa, tack för att ni givit mig tron att allt kan hända.

Efter det att hon tagit emot priset fick TT en pratstund med stjärnan.

Vad betyder detta för dig personligen och för din karriär?

– Oscarsgalan är ett firande av film och människorna bakom det, så jag är oerhört hedrad över att vara inbjuden och för att få vara en del av detta ikväll. Det är större än något jag kunnat drömma om.

– Hemma hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få göra filmer på engelska, eller att man kunde göra det. Om jag bara kan få fortsätta att jobba vore det jättebra, säger Alicia Vikander.

Värden Chris Rock öppnade den 88:e Oscarsgalan med att kommentera bristen på mångfald bland de nominerade, som varit en het potatis under försnacket. -Välkommen till den 88:e upplagan av Oscarsgalan, även kallad "The white people choice awards", sade han. Det är tur att värdarna inte nomineras, då skulle jag inte ens vara här, sade han.

Samtliga 20 av de som i år tävlar i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista