Orangeriet i Borås stadspark. Foto: Peter Elvemo.
1 av 2
Orangeriet. Foto: Peter Elvemo/SR
Rune Henriksson, chef Lokalförsörjningskontoret Borås stad.
2 av 2
Rune Henriksson, chef Lokalförsörjningskontoret Borås stad. Foto: Jenny Hellström/SR

Restaurangen i Orangeriet riskerar sägas upp

1:41 min

Många turer har kantat Orangeriet sedan öppningen. Restaurangen har bestridit hyrorna och har nu en skuld på drygt 150 000 kronor till kommunen. Nu vill kommunen ha in pengarna, annars sägs avtalet upp.

– De ska betala inom två veckor ungefär, annars kommer avtalet att hävas, säger Rune Henriksson som är chef för kommunens Lokalförsörjningskontor.

Kommer avtalet hävas med omedelbar verkan?

– Ja.

Det har varit många turer kring Orangeriet sedan portarna slog upp i somras, och det har skavt rejält mellan å ena sidan kommunen, å den andra de som driver restaurangen.

Det har bland annat varit delade meningar om inriktningen, och hyresavtalet - där restaurangen har ansett att kommunen har velat detaljstyra för mycket.

Ansvarigt kommunalråd, Miljöpartisten Tom Andersson, har dessutom flera gånger uttryck kritik mot restaurangen för att de inte har förstått vad deras uppdrag är.

"Omdömeslösa uttalanden från politiker"
Ansvariga för restaurangen vill inte uttala sig i radio men skriver i ett mejl till P4 Sjuhärad att man har bestridit hyrorna, för att "flertal politiker gått ut med helt omdömeslösa uttalanden om Orangeriet". Den skulden är nu uppe i mellan 150 000 och 160 000 kronor.

Enligt Lokalförsörjningskontorets chef Rune Henriksson krävde restaurangägarna också en halv miljon kronor av kommunen under senhösten, på grund av den ekonomiska skada de anser sig ha lidit.

I väntan på att komma fram till en lösning och bedöma om restaurangen har rätt i sina krav har kommunen inte krävt in de avgifter som restaurangen släpat efter med.

– Man har från operatörens sida framfört ett ekonomisk krav på cirka en halv miljon för att man anser att man har lidit ekonomisk skada, och då har vi under den processen varit överens om att inte skicka några krav på de avgifter man har släpat efter med, det är ganska normalt att man gör så, säger Rune Henriksson, Lokalförsörjningskontoret.

Men nu har kommunen alltså kommit fram till att man inte anser att restaurangen har fog för något skadestånd. Och nu vill kommunen ha in de avgifter som släpar efter.

– Vi tycker inte att de har skäl för sina skadeståndskrav, och då är det också rimligt att vi skickar krav på de ekonomiska regleringar som de ska göra enligt avtalet, säger Rune Henriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista