Lisa Langseth, i bakgrunden Alicia Vikander och Samuel Fröler.
Lisa Langseth, i bakgrunden: Alicia Vikander och Samuel Fröler, som spelar tillsammans i Till det som är vackert (2010). Foto: Janerik Henriksson/TT

Regissören Langseth upptäckte Alicia Vikander

Regissör: Hon är både väldigt stark och kan visa sårbarhet
7:42 min

Det var när Lisa Langseth sökte en oetablerad skådespelare till sin film Till det som är vackert som hon upptäckte Alicia Vikander.

När Lisa Langseth träffade Alicia Vikander hade hon bara gjort en liten roll, i en serie som heter Andra avenyn. Langseth fick leta länge för att hitta henne.

– Vi sökte en oetablerad skådespelare. Det var svårt, vi filmade väldigt många, och det slutade med att jag och åkte runt och letade bland annat på olika folkhögskolan. Tillslut började vi titta på olika TV-serier, och där fann vi Alicia Vikander.

– Och när hon provfilmade såg jag hur bra hon var, och vilka potential hon hade. Hon hade en enorm arbetsförmåga.

Alicia Vikander har ingen skådespelarutbildning. Hon har sökt flera gånger till Teaterhögskolan utan att komma in. Men det kan till och med vara en fördel, säger Langseth.

– Jag tror det kan vara en fördel när man jobbar med film på den här nivån. Då lär man sig enligt sin egen skola, sin egen teknik. Som man har med sig hela livet. Ibland när man går på skola kanske man har en tendens att tro att någon annan vet bättre hela tiden. Om man klarar det den egna vägen tror jag man kan bli väldigt självständig, och stark.

Vad var det du såg hos Alicia?

– Hon är väldigt fysisk och psykiskt stark. Det kanske låter enkelt, men det är det inte. Det finns många begåvade människor som går under av pressen. Hon har en förmåga att hantera det. Samtidigt som hon också kan vara sårbar och känslig framför kameran.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".