Aggressiv körning, arg manlig bilförare kör bil och gestikulerar.
1 av 3
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Jenny Wester
2 av 3
Jenny Wester. Foto: Markus Alfredsson/SR
SJUHÄRAD

Polisen tar hårdare tag mot aggressiv körning

1:38 min

Omkörningar där det är heldraget, fartdårar som dundrar förbi i 160 km i timmen och förare som ligger på bakifrån. Nu satsar polisen extra på att stoppa aggressiva trafikanter.

– Vårt huvuduppdrag är att minska antalet skadade och döda i trafiken, säger Jenny Wester som är chef för polisens trafiksektion i område Väst.

På polisens trafiksektion i område Väst har man därför valt att satsa extra på att stoppa aggressiva trafikanter på vägarna. Man arbetar främst mot tung trafik, men också med hastighetsövervakning.

– Det vi ser är att det finns en stor grupp med trafikanter som ställer till en hel del farliga situationer och oreda i trafiken. Det är just de här förarna som har en aggressiv körstil, säger Jenny Wester.

Kör om trots möte
Enligt Jenny Wester är aggressiv körning att till exempel göra en omkörning trots att man får möte eller när det är skymd sikt. Det kan också vara att man inte håller avståndet till bilen framför eller att man kör för fort.

– Det vi har kunnat se är att den aggressiva körningen ligger till grund för många av de allvarliga trafikolyckorna som sker, säger Jenny Wester.

Den extra insatta övervakningen kommer att pågå under tre månaders tid och sker delvis från civila bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista