Marcus Boström, krögare.
Marcus Boström driver restaurangen i Orangeriet. Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Krögaren: "Kommunen har otydlig bild av vad de vill"

1:33 min

Det är inte mycket som har fungerat med Orangeriet, tycker krögaren. Kritiken handlar både om krav på att restaurangen ska köpa dyra designmöbler och uteblivna kommunala evenemang i huset.

Listan på sådant som inte har fungerat med Orangeriet är lång. Krögaren Marcus Boström nämner bland annat att kommunen krävt att restaurangen skulle köpa in dyra designmöbler till uteserveringen och att den glasskiosk som restaurangen köpt in fått tummen ned.

Han framför också kritik mot själva skötseln, att möblerna är smutsiga och fönsterrutorna i glashuset inte putsats.

Även negativa politikeruttalanden om restaurangen i media har försämrat möjligheten att locka kunder, menar krögaren Marcus Boström.

Men ni skrev ju på avtalet, får ni inte finna er i att kommunen vill ha mycket att säga till om?

– Jo, absolut, vi har ju drivit liknande verksamhet i Göteborg i tio år, men här har vi aldrig haft en bra dialog. I tre månader har jag erbjudit främst miljöförvaltningen att vi ska sätta oss ned och hitta en strategi för att vända den negativa trenden men det har jag knappt få ett svar tillbaka på, säger Marcus Boström.

Ekonomisk skada
Sammantaget har detta gjort att restaurangen lidit ekonomisk skada och därför har man inte betalat hyrorna till kommunen.

Skulden till kommunen uppgår nu till mellan 150 000 och 160 000 kronor men skulden ska betalas, enligt Boström.

– Vi fortsätter att föra en dialog med kommunen där vi förhoppningsvis kommer överens, och är vi det så ska vi givetvis reglera skulden, säger Marcus Boström.

Enligt Lokalförsörjningskontorets chef Rune Henriksson har restaurangen också framfört ett ekonomiskt krav på halv miljon till kommunen. Det är något han vidhåller även idag när P4 Sjuhärad ringer.

Marcus Boström säger dock att Henriksson måste ha missuppfattat kravet och att det istället handlar om att krögarna vill kunna använda den bankgaranti man ställt ut till kommunen, som säkerhet om man skulle gå i konkurs, och att man vill använda den i verksamheten istället.

Hur stor är sannolikheten att ni stannar i Orangeriet?

– Den är väldigt stor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista