Elev vid dator Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen undervisning i romani i Borås

Rektor: Det är frustrerande
1:34 min

Det råder ett skriande behov av kompetenta modersmålslärare i de nationella minoritetsspråken och resultatet är att många elever blir utan undervisning. 

– Varje gång vi sätter ut en annons och söker efter lärare till framförallt romani får vi väldigt få sökande, det känns väldigt frustrerande, säger Stefan Eriksson rektor för centret för flerspråkigt lärande i Borås

Kartläggning visar på brist
Borås erbjuder ingen undervisning i romani för tillfället, trots att det finns elever med det behovet. Orsaken är lärarbrist.
I en kartläggning som Sveriges radio har gjort framkommer att många kommuner sitter i samma båt. Dessutom måste kommunen tacka nej till många ansökande i brist på kompetens.

– Egentligen vill vi ha lärare med svensk behörighet och gärna legitimation, men det har vi fått tumma på. Vi har inte ens fått sökande med gymnasiekompetens. De håller ju på med myndighetsutövning och sätter betyg på eleverna, det är rent rättsligt viktigt att man har en utbildning så att man kan sätta betyg på ett adekvat sätt, säger Stefan Eriksson.

Romer förbjöds studera
Enligt den nya skollagen får bara legitimerade lärare ansvara för utbildning sätta betyg, detta gäller inte för modersmålslärare eftersom de ofta saknar formell kompetens. Vad gäller lärare i romani försvåras situationen ytterligare eftersom romska barn länge förbjöds gå i skolan.

– Vi önskar att högskolorna fick i uppdrag att skapa speciella utbildningar för lärare i modersmål, säger Stefan Eriksson.

Lärarutbildning på gång
Södertörns högskola har ett regeringsuppdrag att på sikt kunna erbjuda lärarutbildning i romani. Högskolan erbjuder redan nu kompetenshöjande utbildning för modersmålslärare i romani.

Se hela kartläggningen av undervisning i minoritetsspråken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".