Erik Bresky Borås Science Center i snön
1 av 2
Foto: Niclas Odengård/SR
BORÅS

Textilforskare täcker snö för minskat tö

1:10 min

Snöbrist kan snart vara ett minne blott för skidanläggningarna världen över. Textilforskare i Borås jobbar med ett isolerande tyg som kan bevara snö över sommaren.

Textilforskarna på Science park i Borås samarbetar med forskare i Östersund, för att framställa textil som hindrar snön från att smälta och nästa vinter tror man att de första proverna ska vara klara. 

– Mellan 20-40 procent av snön försvinner under en säsong, ofta är vinden den kritiska orsaken. Med det nya materialet kanske man bara tappar tio procent vilket är en bra nivå, berättar Erik Bresky som är chef på Science Park Borås.

Utmaning för skidsporten
Redan nästa år hoppas forskarna kunna se mer bevarad snö, en helt färdig produkt ska finnas om tre år. Arbetet har kommit längre uppe i norra Sverige, men det jobbas med det även här i Sjuhärad. Framförallt tänker man på världscupen i Ulricehamn 2017. Men även utomlands finns det behov av en sådan här innovation.

– I Alperna är det en jätteutmaning för att säkra upp snön för att bevara skidturism och vintersport där, säger Erik Bresky. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista