en porträttbild på Rickard Jennerhed, vice ordförande i Lärarförbundet i Borås.
1 av 3
Rickard Jennerhed på Lärarförbundet vill bland annat att förstelärartjänsterna ska bli mer permanenta för att det ska utveckla skolan på sikt. Foto: Olivia Ochoa/SR.
En porträttbild på Kristin Leufstedt, förstelärare på Bogesundsskolan.
2 av 3
Försteläraren Kristin Leufstedt tycker att stämningen på skolan har varit bra och uppdraget har varit givande. Foto: Olivia Ochoa/SR.
Läraren Kristin Leufstedt på Bogesundskolan står bredvid en skolbänk där eleven sitter och läser.
3 av 3
Kristin Leufstedt har haft läs- och skrivutveckling som uppdrag inom sin förstelärartjänst. Foto: Olivia Ochoa/SR.
SKOLA

Lärarfacket: Reformen med förstelärare är misslyckad

2:48 min

För lite tid, otydligt uppdrag och orättvisa. Det är en del av den kritik som lärare, rektorer och facket riktar mot förstelärarreformen.

Lärarbristen i landet är stor och som ett sätt att locka fler till yrket införde den förra regeringen förstelärarreformen. Den skulle höja statusen för lärarna, höja lönerna och ge dem möjlighet att klättra i karriären. Men Lärarförbundet, tillsammans med rektorer och lärare tycker inte att det helt har lyckats. 

För lite tid
De flesta skolorna i Sjuhäradsområdet har ingen nedsättning i tid inom sina förstelärartjänster. Det innebär att lärarna måste hinna med det nya uppdraget inom tiden av sin vanliga tjänst, ofta på 100 %. 

– Det är en balansgång, ibland har man orkat mer, ibland mindre. Tycker man att det är intressant så gör man ju det på sin fritid också. Men det hade underlättat med lite nedsättning i tid, säger Kristin Leufstedt, förstelärare på Bogesundsskolan i Ulricehamn. 

Orättvist system
Alla förstelärare får 5 000 kronor extra i månaden i ett statligt bidrag. Det i kombination med att uppdraget är svårt att hinna med har skapat en spänd stämning på vissa skolor. Rickard Jennerhed är vice ordförande på Lärarförbundet i Borås. 

– Får förstelärarna inte förutsättningar för uppdraget, då ser ju inte de runt omkring att det händer någonting. De ser ju bara att de har fått mer lön. Så det är fullt förståeligt att många tycker att det har blivit konstigt, säger han.

Tillfälliga tjänster
En annan kritik som Lärarförbundet har är att det i de flesta fall handlar om visstidsanställningar. Efter att de infördes 2013 löper många av tjänsterna ut till sommaren. 

– Vi vänder inte problemen på några år, det här är ett långsiktigt arbete. Och för att det ska bli det måste folk veta att de blir kvar på sina tjänster, säger Rickard Jennerhed.

En del är positiva
Alla är inte missnöjda med förstelärarreformen, det finns skolor där det har fungerat bra. I Bollebygd kommun gör utvecklingsenheten just nu en utvärdering och än så länge verkar de flesta väldigt nöjda. Och Kristin Leufstedt på Bogesundsskolan är överlag positiv.

– Det har varit väldigt givande. Det var en styrka att träffa alla som jobbar med skolutveckling, det blev otroligt intressanta diskussioner och fokus låg på det positiva. Det kändes "wow" vi är bra på mycket också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista