Tom Andersson.
1 av 2
Tom Andersson. Foto: Bo Thorin/SR
Orangeriet i Borås.
2 av 2
Orangeriet i Borås. Foto: Niclas Odengård/SR
BORÅS

Kommunalrådet om sin sågning av Orangeriet

1:32 min

"Dåligt utbud och dålig vegetarisk mat". Så skrev kommunalrådet Tom Andersson på Facebook i fredags. Ett uttalande som inte föll i god jord hos krögarna. Men Andersson står för sitt uttalande.

– Jag har recenserat på Facebook ganska många restauranger, och i intentionsavtalet mellan kommunen och restaurangen står det att det ska vara ett varierat utbud av vegetarisk mat, jag är inte nöjd med den rätten de har erbjudit, säger Tom Andersson, kommunalråd (MP).

"Dåligt utbud och dålig vegetarisk mat"

Skrev du i egenskap av kommunalråd eller privatperson?

– I egenskap av lunchätare.

Men om man tänker på din roll då, som kommunalråd med ansvar för Orangeriet, hur lämpligt är det att du kritiserar dem öppet?

– Jag har inte stuckit under stol med vad jag tycker, utbudet kan diskuteras tycker jag. Jag behandlar dem som alla andra, säger Tom Andersson.

Omdömeslöst enligt krögaren
Igår kunde vi avslöja att restaurangen inte betalat hyran till kommunen och är nu skyldiga kommunen 150 000 till 160 000 kronor. Att restaurangen hållit inne med hyran beror på att man inte är nöjd med hur kommunen skött sin del av kontraktet, bland annat städningen.

Och restaurangen anser att man har lidit ekonomisk skada av alla turer som har varit. Boråsarna har fått en negativ bild av huset och därför inte strömmat till. I ett mejl till P4 Sjuhärad specificerade krögarna att man har bestridit hyrorna eftersom "flertal politiker går ut med helt omdömeslösa uttalanden om Orangeriet".

Frostigt samarbete från början
En av politikerna som avses är Tom Andersson, som även tidigare kritiserat maten och också krögarna - för att han anser att de inte har förstått vad deras uppdrag är.

Med tanke på allt som har varit då, att föra diskussionen med dem på Facebook, hur lämpligt är det?

– Då kan jag ju inte tycka till om några restauranger.

Har du bidragit till de frostiga relationerna mellan restaurangen och kommunen?

– Det har varit frostigt från början, det hade de varit även om jag inte hade tyckt att maten var dålig.

Vore det bättre att byta till en annan krögare i Orangeriet?

– Min åsikt är att vi ska komma tillbaka till visionen vi hade, säger Tom Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista