Amer Alhndi och Johannes Tollesson.
Amer Alhndi fick praktik inom Johannes Tollessons företag, när han fortfarande var asylsökande. Foto: Sara Lundin/SR
#förstasvenskajobbet

Amer fick praktik efter sex månader i Sverige

1:32 min

För 35-åriga Amer Alhndi gick det snabbt att få in en fot i arbetslivet, han erbjöds en praktikplats redan efter sex månader, medan han fortfarande är asylsökande.

– Jag vill jobba, oavsett om jag tjänar pengar eller inte, säger Amer Alhndi.

Han kom till Sverige från Syrien i september förra året och han är nu asylsökande. Men han är en asylsökande med en fot i arbetslivet. Genom en organisation träffade han Johannes Tollesson från Borås som engagerat sig i nyanlända.

Planerar att driva företaget
Genom honom har Amer fått en lägenhet och kommer inom kort börja som praktikant inom Johannes företag med att reparera telefoner och datorer. Enligt Johannes är planen att Amer själv ska vara med och driva företaget i framtiden. Ungefär vad han jobbade med i Syrien.

– Hans vilja först och främst är att få rutin och ha något att göra, men han vill driva företag och han kommer göra det. Det är ett tag tills dess men vi kommer komma dit under året, säger Johannes Tollesson. 

Han tycker att företag borde bli bättre på att anställa flyktingar.

– Jag tror att många företag vill hjälpa till mer men de måste skaffa sig mer kunskap och förstå att det här inte är några klurigheter egentligen. Det är enkelt men ingen tänker på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista