Kammaråklagare Hedvig Lundbladh,
Kammaråklagare Hedvig Lundblad. Foto: Amanda Petersson
ULRICEHAMN

Över 100 barn kan ha blivit utsatta för sexbrott

1:28 min

Åtal väntas inom kort för mannen som häktades i somras misstänkt för sexbrott via internet. Nu är det 114 barn mellan 12 och 14 år som kan ha drabbats.

Åklagaren Hedvig Lundblad vill inte gå in på detaljer kring händelserna eftersom förundersökningen fortfarande pågår. Men mannen som är i 45-års åldern från Ulricehamn är sedan tidigare ostraffad.

Under utredningen som växt sig allt större, har polisen via de beslag som tagits in i samband med husrannsakan kunnat spåra barnen. I de allra flesta fall handlar det om att polisen letat upp offren och inte att föräldrar och barn själva slagit larm. Brotten ska ha skett via internet. 

Häktad sedan i somras
Ända sedan i början av juni förra året har mannen suttit häktad. Han har inte kunnat släppas för att man ansett att risken att han ska begå fler brott har varit stor och man tror också att han skulle ha försvårat den fortsatta utredningen.

Inom tre veckor väntas åtal och sedan kommer flera av barnen få vittna om hur de utnyttjats av mannen.

– Ett stort antal av flickorna har hunnit bli så gamla att de kommer kunna höras under förhandlingen, säger åklagaren Hedvig Lundblad.

Dessutom kommer videoförhör med de yngsta flickorna att visas upp för rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista