Madeleine Haglund, fotograf i Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR
Madeleine Haglund, fotograf i Borås. Foto: Karin Ivarsson / SR

Madeleine fotograferar avklädda brudpar

2:47 min

Hon är fotograf i Borås och fotar oftast brudpar. Allt oftare får Madeleine Haglund förfrågningar om så kallade Boudoirfotograferingar. 

– Det är en liten lätt avklädd fotografering. Det är en väldigt vanlig morgongåva, bruden vill ge fotot till sin blivande man. Till 99 procent är det just kvinnor som vill ta den här typen av foton, säger Madeleine Haglund, fotograf i Borås. 

Startade i Frankrike
Boudoirfotografering startade i Frankrike på 1920-talet och det var då i princip olagligt att fotografera nakenbilder. Det handlar oftast om näst intill nakna kvinnor med vacker bakgrund och utsmyckning. 

– De flesta kvinnor som varit hos mig upplever stunden som nervös och obekväm men det har blivit något fint och vackert. Något de känner sig stolta över i efterhand. Det har blivit som en egoboost. En del gör det enbart för sig själva, säger Madeleine Haglund. 

Hur gör du för att de som kommer ska slappna av? 

– Oftast träffar jag den jag ska foto innan, över en fika. Vi pratar om vilka bilder som är tänkta, vi pratar önskemål. De träffar mig för att bli bekväma. Man börjar lite lätt, pratar mycket, har musik på i bakgrunden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista