Kristin med sin hund Ztella utomhus i snön.
1 av 2
Foto: Kristin Holmberg
Hundskolan Sandra Glanzén och Kristin Holmberg med hunden, sennentiken Ztella.
2 av 2
Kristin tar hjälp av hundinstruktören och hundpsykologen Sandra Glanzén som ger tips hur hon kan träna sennentiken Ztella. Foto: Kristin Holmberg privat

Kristins hundskola lär hunden att sluta hoppa

Hundinstruktören: hunden måste få lov att tänka själv
1:36 min

Programledaren Kristin Holmberg går till botten med hennes hunds hoppande. Hundinstruktören och hundpsykologen Sandra Glanzén stöttar med övningar och tips på hur beteendet kan tränas bort.

Har du problem med att din hund hoppar på dig eller andra människor?

Följ Kristin att komma till rätta med ettåriga berner sennentiken Ztella som blir så glad när matte kommer hem så hon kan inte behärska sig. Det händer att hon välter både henne och barnen.

Se film på vår facebook-sida!

Kristin tar hjälp av hundinstruktören och hundpsykologen Sandra Glanzén som ger tips hur man kan träna bort beteendet. Sandra jobbar utifrån metoden att hunden ska få förståelse för vad ägaren vill.

– Jag vill att hundarna ska få lov att själva tänka för att lätt kunna lära sig. Om jag bara säger till hunden och tillrättavisar den förstår inte hunden, menar hon. Jag låter min hund tänka ut vad den ska göra. På så sätt får den en förståelse för vad jag vill att den ska göra.

Hundinstruktören tror att Kristin kommer nå sitt mål att få hunden Ztella att sluta hoppa på henne, förutsatt att hon verkligen tränar.

– Annars får inte hunden den förståelsen du vill att den ska ha.


Träna hundens självkontroll

I första delen tar Sandra Glanzén upp två övningar som syftar till att lära hunden att det lönar sig att göra rätt val. Vi får tips på hur hunden kan öva på sin självkontroll och att det lönar sig att vänta in och tänka först innan den agerar. Så här gör du:

Låta bli lönar sig
Lär hunden att det lönar sig att göra rätt val! Den lär sig att behålla sin självkontroll och att det lönar sig att vänta och tänka först innan den agerar.

  • 1. Fyll din hand med godisbitar som hunden tycker om. Knyt handen och sätt den lite ovanför hundens huvud. Låt hunden lukta, gnaga, krafsa och slicka på handen men ignorera allt.
  • 2. Så fort hunden slutar att vara på handen öppnar du handen. Gör hunden då ytterligare försök att ta maten, stäng handen omedelbart. När hunden flyttar undan igen, ge den en ny chans och öppna handen igen.
  • 3. När hunden visar minsta lilla självkontroll och låter bli den öppna handen med mat i plockar du en godbit ur handen och ger hunden med andra handen. Om hunden dyker fram för att ta belöningen, lägg tillbaka godbiten i handen och stäng den!
  • 4. Upprepa tills hunden klarar av att behålla självkontrollen och invänta tills DU bjuder den på en av godbitarna.

Sandras tips: Tänk på: att öppen hand = rätt, stängd hand = fel.

Träna hundens förståelse
Välj vad hunden ska göra i samband med att den hälsar, exempelvis sitta, ligg eller stå. 

  • 1. Träna beteendet först så att hunden har det färskt i minnet.
  • 2. Bind kopplet alternativt ha en medhjälpare som håller i den. Gå några meter i från hunden, stanna med ryggen emot. När hunden gör det beteende du valt (sitta, ligg eller stå) vänder dig mot hunden men står still.
  • 3. Gå långsamt mot hunden. Om den börjar ladda/resa på sig så vänder du ryggen mot hunden igen. 
  • 4. När hunden gör rätt, belöna och hälsa på den. 

Hundskola i fyra delar
I fyra delar får vi följa hundens Ztellas utveckling, med start den 8 mars. På vår facebooksida kan du se filmer och ställa dina frågor.  

Film 1: Ztella hoppar för att hälsa

Film 2: Övning 1 - Låta bli lönar sig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".