Borås Energi och Miljö. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Borås Energi och Miljö. Foto: Sofia Kristiansen/SR

Borås Energis miljöovänliga aska spreds på åkrar i Sjuhärad

1:36 min

Aska från biobränsle med höga halter av kadmium har spridits på åkermark i Sjuhärad, det avslöjar P1 programmet Kaliber idag. För höga halter av kadmium i mat kan vara skadligt. Nu stoppas spridningen.

Det vanligaste och mest miljöriktiga är att sprida askan i skogsmark. Men tusentals ton av Borås Energis aska från biobränsle har via entreprenören Maskinringen spridits på åkrar, som är ett billigare sätt att bli av med askan än att köra in den i skogen.

Kadmium samlas i njurarna

Kadmium kan tas upp av grödor och hamnar sedan i maten vi äter.

– När det väl kommer in i kroppen så ansamlas det huvudsakligen i njuren och där är halveringstiden jättelång. Så det betyder att det vi får i oss stannar kvar i nästan hela vårt liv och det är det som gör Kadmium bekymmersamt. Att vi inte kan göra oss av med det, säger Agneta Åkesson som är professor vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet som forskat på kadmium sen 90-talet.

- Man tror att hälsoeffekterna uppstår vid lägre koncentration än man trodde då för tjugo år sen. Och att det ser ut som att det är fler eller andra möjliga hälsoeffekter som kadmium kan ge upphov till än man trodde då. Det började med att man fokuserade på njureffekter, sen kom möjliga beneffekter in i bilden sen har det varit möjlig ökad risk för cancer.

När vi berättar att aska med kadmium sprids på åkermark blir Agneta Åkesson oroad.

- Det är bekymmersamt. Vi bör under inga omständigheter öka exponeringen av kadmium snarare minska.

Borås Energi stoppar spridning på åkrar

Sveriges Radios Kalibers kan visa hur Borås Energi tidigare intentioner med att återföra askan till skogen under kontrollerade former inte blivit som det först var tänkt. Efter programmets avslöjande ändras nu rutinerna för hur askan sprids.

– Jag tycker det är jättebra att du forskat i det här och gått till grunden i det. Då får vi ta upp den här tråden är det riktigt såsom du påstår då får sätta förbud att lämna det till åkermark i framtiden då, säger Gunnar Peters som är vd.

Det först när Kaliber ställer frågor som det börjar uppdagas var Borås energis aska från biobränsle tagit vägen. Maskinringen Sjuhärad säger nu att de inte längre tänker sprida aska på åkrar.

Efter våra intervjuer uppger Borås energi och miljö att 6500 ton aska spridits på åkermark. De vill inte säga vilka mark eller doser de rör sig om förrän Maskinringen pratat med bönderna.

I programmet förekommer också oklarheter kring om en upphandling kring askan följer reglerna för en offentlig upphandling. Det är något som Borås Energi nu utreder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista