Niklas Lindroth vill se att arbetet med cyberbrott försvinner från polisens ansvarsområde. Foto: Eric Porali.
Niklas Lindroth vill se att arbetet med cyberbrott försvinner från polisens ansvarsområde. Foto: Eric Porali.
CYBERBROTT

Han vill ha en ny myndighet för brottslighet på internet

1:48 min

Niklas Lindroth, narkotikasamordnare i Alingsås, vill att en ny myndighet tar över arbetet kring cyberbrott. Bakgrunden är att polisen saknar kompetens.

I dag kan vem som helst, nästan riskfritt, begå brott på internet. Kriminaliteten sker oftast på något som kallas Darknet. Ett slags krypteringsskyddet internet där all akan vara anonyma och där Polisen står handfallen. Med hjälp av olika virtuella nycklar kan allt ifrån knark till automatkarbiner byta händer över nätet.

– Vi har en historisk okunskap inom myndighetssverige. Vi har legat bakom vad gäller den tekniska biten och vi lider fortfarande av det. Många av våra datorsystem är från 90-talet fortfarande, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare vid Polisen i Alingsås.

Utredningar kring internettbrottslighet kräver så pass kvalificerad kompetens att det inte borde ligga på Polisens bord. Precis som att den ekonomiska brottsligheten sköts av Ekobrottsmyndigheten borde alla cyberbrott skötas av en separat myndighet menar Niklas Lindroth.

– Så avancerad som tekniken är i dag så närmar vi oss ett vägskäl där vi måste fundera på att inrätta en cyberbrottsmyndighet. I dag krävs det civila specialister för att utreda den här typen av brott eftersom att komplexiteten kring det är så stor. Vi har inte så många civila specialister som det egentligen behövs, säger Niklas Lindroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista