Smittskyddsläkare Eva Lindhusen-Lindhé. Foto: P4 Väst
Smittskyddsläkare Eva Lindhusen-Lindhé. Foto: P4 Väst
SJUHÄRAD

Ökning av TBC inget skäl till oro

1:21 min

Fallen av tuberkulos har ökat de senaste åren i takt med invandringen från länder där sjukdomen är vanlig. Men någon oro för att sjukdomen ska få spridning behöver man inte ha.

– Risken generellt i det svenska samhället är väldigt låg. Den är egentligen inte högre än förut, därför att det krävs att man umgås nära med någon och andas samma luft länge för att smitta ska överföras, säger biträdande smittskyddsläkaren i Västra Götaland, Eva Lindhusen Lindhé.

I Västra Götaland rapporterades 152 fall förra året, varav cirka 80 var av den smittsamma sorten lungtuberkulos.

I Sjuhärad var siffran drygt 20 anmälda fall av tuberkulos, varav cirka 10 lungtuberkulos. Men det finns ingen anledning till oro. Det är svårt att smittas, och det är i stort sett bara inom den egna familjen där man umgås tätt inpå varandra som smittan sprids.

– Det räcker inte med att man är ute i samhället och träffar på varandra korta stunder, det krävs mer än så för att smitta ska överföras, säger Eva Lindhusen Lindhé. Tuberkulos är en sjukdom som du kan smittas av i barndomen och sedan bli sjuk femtio, eller hundra år senare, därför att den ligger vilande i lungorna och kan reaktiveras när det händer något som sänker immunförsvaret. Det gör att du får leva hela ditt liv med den förekomst av tuberkulos som fanns där du växte upp. Så man har med sig det hit när man flyttar till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista