Första backen i årets Vasalopp.
Första backen i årets Vasalopp. Foto: Ulf Palm/TT

Chatarina siktar på rekord i sjunde Vasaloppet

0:51 min

Under söndagen körs den klassiska skidtävlingen Vasaloppet mellan Sälen och Mora. Boråsåkaren Chatarina Ramhult gör sin sjunde vasa och siktar på sitt bästa resultat någonsin.

– För mig är det ju tävling det här, så jag vill åka så fort som möjligt. Placeringsmässigt är målsättningen att komma bättre än förra året, och då kom jag 26:a. Så topp 25 skulle jag vara jättenöjd med, säger Chatarina Ramhult. När det gäller tiden är det svårt att veta eftersom det beror så mycket på föret. Men jag har som mål att någon gång åka på under fem timmar.

Förra året regnade loppet nästan bort, och många hade svårt att fullfölja den nio mil långa banan. I år ser förutsättningarna radikalt annorlunda ut.

– Det är väldigt gott om snö och det är minusgrader, så det ser ju bra ut. Sedan är väl risken att det blir ganska löst i spåren när det har snöat mycket, eftersom det inte hinner frysa till. Men jämför man med de senaste åren så kommer det vara betydligt bättre förhållanden i år.

Chatarina Ramhult tävlar för Ulricehamns IF, som tar hand om allt runtomkring, som vallning och langning av dricka.

– Jag har valt vilka skidor jag ska åka på, men resten sköter de, säger Katarina. Det känns väldigt tryggt.

Drickalangning alltså, då blir det ingen blåbärssoppa för dig då?

– Det kan hända att det slinker ner någon mugg med blåbärssoppa också. Det hör ju till, säger Katarina med ett skratt. Men annars blir det nog mest sportdryck.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista