Lars-Gustaf Andersson (FP) gillar inte idén om en kanal längs Västerlånggatan i Borås. Han tycker den mest liknar ett litet dike. Foto: Maja Jerosimic.
Lars-Gustaf Andersson (L) har lämnat kyrkopolitiken och POSK. Foto: Maja Jerosimic

Lämnar kyrkopolitiken efter rasism

1:25 min

Lars Gustaf Andersson lämnar posten som vice ordförande i POSK, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, efter att en ledamot under lång tid delat och gillat material som Lars Gustaf Andersson uppfattat som rasistiskt på Facebook.

– Jag tycker att det är varje medmänniskas plikt att ta ställning mot de främlingsfientliga grupperingarna i våran omvärld. Vi vinner ingen frid och fred på jorden när människor skapar särskillnader och motsatser, säger Lars Gustaf Andersson.

Lars Gustaf Andersson säger att han i ett års tid har tagit upp frågan om ledamotens facebookaktiviteter, men att ingenting har hänt. Ledamoten, som precis som Lars Gustaf Andersson har förtroendeuppdrag i Borås kommun för ett annat parti, har fortsatt, har motsatt sig beskrivningen att facebookinläggen skulle vara rasistiska och ledningen i POSK har inte agerat.

– Det här har bara fortsatt att eskalera. Då har man rätt att erinra att det här känns fel att hålla på med, som jag då tycker, rasistiska inlägg och värderingar, säger Lars Gustaf Andersson. Jag tycker det är anmärkningsvärt, framför allt om man jobbar inom Svenska kyrkan. Då har man inte de kristna värderingarna, anser jag.

Är det här slutet på din kyrkopolitiska gärning?

– Det är det just nu. Sen kan det hända att jag kliver in i någon politisk verksamhet inom kyrkan nästa mandatperiod.

Lars Gustaf Andersson är också förtroendevald för Liberalerna i Borås kommun och Västra Götalandsregionen. Till Borås Tidning säger ledamoten ifråga att hon inte har delat något rasistiskt, utan bara fakta om problem som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista