Fältgruppen.
1 av 3
Fältgruppen. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Fältgruppens kontor står numera tomt.
2 av 3
Fältgruppens kontor står numera tomt. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Agneta Kettil.
3 av 3
Agneta Kettil. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Fältsekreterare känner sig överkörda - säger upp sig

1:31 min

När personal från fältgruppen flyttades till asylenheten valde majoriteten av fältsekreterarna att säga upp sig. Brist på information om förflyttningen till annan verksamhet blev droppen.

Manuel Araujo Porles har jobbat som fältsekreterare i Borås fältgrupp i 6 år. En grupp vars främsta uppgift är att förebygga social ohälsa hos ungdomar i åldrarna 13-18 år. Bland annat genom att finnas där för ungdomarna som en trygg vuxen som de kan vända sig till när det behövs.

När beskedet om att fältgruppen skulle läggas på is och att fältsekreterarna skulle flyttas över till asylenheten kom, bestämde sig Manuel och de övriga fältsekreterarna att säga upp sig.

– Det har gått för fort och jag upplever att man inte har lyssnat på de farhågor och den oron som blir av konsekvenserna att göra så här. Vi känner oss överkörda, säger Manuel Araujo Porles och fortsätter.

– Det är beklagligt att Borås Stad berövar ungdomarna en möjlighet till att träffa trygga, stabila vuxna. Vuxna personer som fångar upp deras problematik.

Anledningen till att fältgruppen lagts på is beror på att man på asylenheten inte har tillräckligt med personal för att klara den ökade arbetsbelastningen. Agneta Kettil är områdeschef på individ- och familjeomsorg på stadsdelsförvaltningen väster.

– Det var en så kraftigt ökad arbetsbelastning inom den verksamheten och då tittade man på verksamhet som inte var lagstyrd, för att se var man kunde omprioritera, säger Agneta Kettil och fortsätter.

– Man har ju försökt att rekrytera också, men den processen tar lite längre tid. Och det är svårt att få tag på socionomer överhuvudtaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista